Αποφθέγματα

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΚΡΟΘΥΜΕΙ!

Η μακροθυμία του Χριστού είναι για μας σωτηρία

Ο άγιος και πανεύφημος πρωτοκορυφαίος απόστολος Πέτρος λέει: «Την του Κυρίου μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε» (Β’ Πέτρου 3,15). Δηλαδή. Από την μακροθυμία του Χριστού δεν πρέπει απλώς να εντυπωσιαζόμαστε. Να διδασκόμαστε, πρέπει. Η μακροθυμία του Κυρίου είναι για μας, για όλους εμάς, η σωτηρία. Γιατί, λίγο-πολύ, όλοι φταίμε! Και έτσι, αν ο Κύριος δεν μακροθυμούσε, για μας και για τις αμαρτίες μας, όλοι μας θα είχαμε γίνει παρανάλωμα της δίκαιης οργής Του.

Ο Θεός θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι».

Και γι’ αυτό περιμένει. Κάποτε μάλιστα, όταν κατασκευαζόταν η κιβωτός, η αναμονή και η μακροθυμία του Κυρίου, πλησίασε τα όρια του απίστευτου. Περίμενε ο Θεός εκατόν είκοσι χρόνια! Για φαντασθείτε. Εκατόν είκοσι ολόκληρα χρόνια! Και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα. Και όμως ο Θεός περίμενε και μακροθυμούσε. Τόσο πολύ «ου θέλει τον θάνατον του αμαρτωλού ως το επιστρέψαι και ζειν αυτόν»! Μακροθυμεί για ένα και μόνο λόγο; Επειδή περιμένει τη μετάνοια και τη διόρθωση των σήμερα βλάσφημων, αρνητών και καταφρονητών Του.



Μητροπ. Νικοπόλεως Μελέτιος

1 σχόλιο:

  1. Ο Θεός να χαρίζει στην καρδιά μας τη μετάνοια. Να μας χαρίζει το δώρο του γλυκύτατου χαροποιού πένθους.

    Ευχαριστούμε, Ιωάννη αγαπητέ εν Κυρίω αδελφέ, για τα λόγια του αγίου Γέροντος, Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου, του εκ Καλαμάτας. Να έχουμε την ευχή του. Όποιος τον δει να λειτουργεί μπορεί να καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή